Cseresznye ár

A cseresznye ár szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan, így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban ez a gyümölcs is nagyon népszerű csemege, bár a cseresznye szezon nem tart sokáig. Azonban abban az időszakban országszerte több helyszínen is várják az érdeklődőket Cseresznye fesztiválokon a különböző kulturálisa és gasztronómiai programokra. Ezeken a rendezvényeken vásárlásra, cseresznye lekvár befőzésre, kóstolásra is lehetőség nyílik.

Cseresznye ár

A cseresznye árak alakulása általában két fő tényezőtől függ:

  1. A magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, mivel azokat általában májusig a spanyol és görög termés uralja.
  2. A másik pedig az időjárás: ugyanis az esős időjárás nagyon meg tudja tizedelni a termést, melegben viszont a zamatos, lédús gyümölcsből több fogy.

Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a cseresznye – vagy bármilyen zöldség, gyümölcs ára.

Az árak alakulásáról

A felvásárlási árak a korábbi évekhez hasonlóan tág határok között mozogtak. A cseresznye ára azonban az utóbbi évek kiszámíthatatlan időjárása következtében meglehetősen magas. Ezt a külföldről behozott görög, vagy spanyol cseresznye árak sem tudják nagyon lejjebb vinni. Még mindig igaz azonban, hogy az a termelő jár a legjobban, aki a „fáról” el tudja adni a megtermelt mennyiség nagy részét. Ugyanis így nem kell szállítási költséggel számolni. Sokszor nyitják meg a gyümölcsöskerteket az érdeklődők előtt szedd magad akciókkal is buzdítva őket a friss, zamatos gyümölcs szüretelésére.

Cseresznye érdekességek a nagyvilágból

A cseresznyevirágzás – vagy japánul sakura – a japán emberek számára nemcsak a szép rózsaszín virágokat jelenti, ugyanis az náluk a kultúra része is. A művészetekben, költészetben, kerámiákon évszázadok óta jelen van. A virágzás idején pedig számos fesztivált és rendezvényt tartanak országszerte. Hazánkban is ünneplésre kerül a cseresznyefa virágzása is mégpedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nagykörű településen, hazánk cseresznyéskertjében. Azonban az utóbbi években egyre több helyszínen – akár a budapesti Fűvészkertben is – a japán hagyományok mintájára egyre több rendezvényt tartanak cseresznyevirágzáskor.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom