Carmen cseresznye

A Carmen cseresznye egy magyar nemesítésű középkorai érésű fajta. A cseresznye hazánkban nagyon népszerű gyümölcs, számos kiskertben megtalálható. Népszerűségét egyrészt a nagyon zamatos, kellemes ízének köszönheti, mely miatt egyaránt kedvence kicsiknek és nagyoknak. Másrészt azonban a cseresznye hatása a szervezetre igazán jótékony. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ezért érdemes a cseresznye szezonban minél többet beszerezni a friss gyümölcsből, hogy télire befőttként, lekvárként, szörpként feldolgozva, vagy egyszerűen lefagyasztva eltegyük. A népszerűségének köszönhetően az érése idején számos helyen az országban Cseresznye fesztiválokat is rendeznek a tiszteletére.

Carmen cseresznye porzói, jellemzői

Középkorai érésű fajta, mely nagyjából a Bigarreau Burlat fajta után egy héttel érik. Körülbelül – az időjárás függvényében – június eleje, közepe táján. Fája gyenge vagy középerős növekedésű, mely kis koronát nevel, így a kisebb kertekbe is ültethető. Mivel viszonylag későn virágzik, így tavaszi fagyok már jellemzően nem károsítják. Rendkívül bőtermő, igen gazdag termést hoz és már nagyon korán termőre fordul. Önmeddő. Virágai későn nyílnak, kölcsönösen jól termékenyül a Germersdorfi 3 fajtával, jó pollenadója a Germersdorfi 3, Katalin, a Van és a Sunburst.

Carmen gyümölcsei

Kiváló minőségű, igen nagy gyümölcsöket terem, melyek átlagosan 8-12 g tömegű, 27-30 mm átmérőjű, nyomott gömb alakúak. A gyümölcs héja fénylő bordópiros. Húsa sötétpiros, kemény állományú, kellemesen édes-savas ízű. Magja aránylag nagy. Kocsánya közepesnél hosszabb, vékony. Csapadékos időben könnyen reped.

Carmen tárolása, feldolgozása

Mint a cseresznye fajták általában a Carmen sem hosszú ideig tartható fajta. A cseresznyének nincs utóérése, így akkor kell leszedni, amikor már érett. Ugyanis a pirosas színűek sem lesznek már bordók leszedve. A cseresznye rendkívül romlékony gyümölcs, így érdemes minél előbb elfogyasztani, vagy feldolgozni. Leginkább friss fogyasztásra, de befőzésre, fagyasztásra egyaránt felhasználható. Sütemények, édességek kedvelt alapanyaga is. Amennyiben nem tudjuk elfogyasztani, hűtőben még 3-4 napig eltárolható, de készíthetünk belőle kandírozott cseresznyét is, vagy akár le is fagyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom