Bigarreau Burlat

A Bigarreau Burlat egy franciaországi tájfajta szelekcióból származó fajta, hívják egyszerűen Bigaronak is. Hazánkban Brózik Sándor honosította. Korai fajta, mely már május végén, június elején érik. Azonban a korai fajtákkal ellentétben ennek a húsa már kissé ropogós. A májusi cseresznyéről szokták mondani, hogy ropogós, de valójában inkább a későbbi fajták húsa ropogós, a korábbiaké még nem. Ezek a korai cseresznye fajták elsősorban friss fogyasztásra, lekvár, vagy pálinka készítésére alkalmas fajták, de befőzni nem ezekből szoktunk.

A cseresznye már évszázadok óta jelen van hazánkban is. Először még a kiskertekben, a paraszti porták udvarán, majd a későbbi nemesítéseknek köszönhetően egyre több helyen már nagyüzemi termesztésbe bevonva is. A cseresznye fajták között számos rendkívül ellenálló fajta megtalálható, melyek hazánkban bárhol termeszthetők. A cseresznye felhasználása rendkívül sokrétű, számos sütemény, zamatos gyümölcsleves alapja. Azonban manapság a kandírozott cseresznye is egyre népszerűbb feldolgozási formája a gyümölcsnek. Érdemes vele próbálkozni, akár ajándéknak készítve is remek lehetőség.

Bigarreau Burlat vagy Bigaro cseresznye jellemzői

A Bigarreau Burlat egy francia cseresznye fajta, mely igen korán, már május végén érik. Korai, elhúzódó virágzású. Jó termékenyítő fajtái: a Münchebergi korai, a Pomázi hosszúszárú, a Rita, a Sándor, a Szomolyai fekete, a Van, a Vera, a Valerij Cskalov. Virágpora jól termékenyíti a vele egy időben nyíló fajták virágait.

Fája erős növekedésű, hatalmas fát nevel. A cseresznyefa ültetésekor figyelembe kell venni, hogy majdan hatalmas, rendkívül terebélyes fát növeszt, így kellően nagy területet kell számára biztosítani. Kevés elágazású, merev ágrendszerű koronája kezdetben feltörekvő, majd a termés tömege alatt szétterülő. Kevés metszést igényel. Sajmeggy és vadcseresznye alanyon szaporítják. Termőképessége közepes, kedvező évjáratokban nagy. Ez az egyik legkorábban érő nagy gyümölcsű, üzemi telepítésre is javasolt fajta.

Bigarreau Burlatok gyümölcsei

Gyümölcsei közepesen nagy méretűek, melyek átmérője átlagosan 22-24 mm, tömegük 5-6 g. Az első nagyméretű, friss fogyasztásra alkalmas cseresznye a magyar piacon, ezért igazán keresett. A gyümölcs alakja széles tompa kúp alakú, a hasi varratnál lapított, enyhén kiemelkedő bordával, melynek vonalában a gyümölcs színe világosabb piros.

A színe eleinte piros, majd az érés előrehaladtával sötét bordóvá válik, héja fényes, vékony. Húsa tömött, közepesen kemény, ropogósba hajló. Íze kellemesen édes-savanykás. Kiváló minőségű étkezési gyümölcs. Kocsánya rövid vagy középhosszú. Magja kicsi, vagy közepesen nagy, félig- esetenként teljesen magvaváló. Mivel igen korán érik, ezért a cseresznyelégy nem károsítja. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas fajta.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom