Alex cseresznye

Az Alex cseresznye – vagy Axelként is ismert – egy kései érésű magyar nemesítésű fajta, mely a Van és a Cherry Self Fertil 46 fajták keresztezéséből származik. Brózik Sándor – a hazai cseresznye nemesítés egyik elkötelezettje – és Apostol János nemesítették.

A cseresznye nemcsak a világon, de hazánkban is nagy népszerűségnek örvend. Kiskerti és nagyüzemi termesztése is hosszú időre nyúlik vissza. A hazai nemesítésekkel az 1950-es évek óta foglalkoznak – ennek úttörője Brózik Sándor is. A számos nemesítésnek köszönhetően több rezisztens cseresznye fajta közül is válogathat, aki ültetni szeretne. Illetve a cseresznye szezon is kitolódott kicsit, így a cseresznye zamatos ízét május közepétől, végétől egészen július végéig élvezhetjük.

Mivel azonban ez így sem túl hosszú időszak, érdemes ebből az egészséges, zamatos gyümölcsből minél többet beszerezni – akár szedd magad akciókban is, – hogy télre is tudjunk eltenni belőle. A cseresznye felhasználására számos lehetőség adódik, a leggyakrabban befőtt, lekvár, szörp készül belőle. Azonban nagyon jól fagyasztható, és a kandírozott cseresznye is hosszabb ideig eltartható – már, ha nem fogy el. Ezek szép üvegekbe rakva, kidíszítve remek karácsonyi ajándékok is lehetnek.

Alex cseresznye jellemzői

Az Alex kései érésű magyar nemesítésű fajta, mely csak június végén, július elején érik. Középkésőn virágzó fajta. Öntermékeny fajta, melynek jó pollenadója a Katalin, a Kavics, a Linda és a Van egyaránt. Fája középerős növekedésű, koronája ritka ágrendszerű, gúla alakú, mely a termés súlya alatt széthajlik. Igen korán termőre fordul, azután pedig rendszeresen és igen bőven terem.

A cseresznyefa betegségei és a cseresznye kártevői ellen szükséges ennél a fajtánál is elsősorban a megelőzés, mely a szaporítóanyag megbízhatóságát jelenti leginkább. Azon kívül nagyon fontos a rendszeres metszés, illetve, ha már kialakult a betegség, akkor a megfelelő növényvédelem. 

Alex gyümölcsei

Gyümölcsei közepesen nagyok 24-25 mm átmérőjűek, 7-8 g tömegűek, melyek alakja kissé megnyúlt, vese alakú. Héjszíne középvörös, majd később a teljes érés idején sötét bordó színű. Húsa kemény, zamatosan ropogós, lédús, íze édes-savanykás. Kicsi magok található bennük. A cseresznye kocsánya közepesen hosszú. Elsősorban friss fogyasztásra, vagy befőtt készítésére is alkalmas fajta. Mélyhűtésre azonban nem használható fel, mivel színváltozása miatt erre nem alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom