Aida cseresznye

Az Aida cseresznye egy hazai nemesítésű fajta, melyet Brózik Sándor és Apostol János a Moldvai fekete és a H236 keresztezésével állítottak elő. Államilag elismert fajta, mely igen bőven terem. Nagyjából a Lindával egy időben érik a Sunburst előtt néhány nappal. A cseresznye nagyon népszerű gyümölcs hazánkban, számos nemesített és honosított fajta is megtalálható a kertészetek kínálatában.

A cseresznyefa ültetése előtt érdemes megfelelően előkészíteni a csemete helyét és megbízható helyről beszerezni azt. Ennek oka, hogy ne fertőzött, hanem vírusmentes szaporítóanyaghoz jussunk. Ugyanis nem megfelelő helyről beszerezve akár fertőzött csemetéket is ültethetünk. A cseresznye rendkívül egészséges, zamatos gyümölcs, mely 9-10 hónapos kortól már babáknak is adható. A cseresznye jótékony hatása rendszeres fogyasztás mellett érvényesül leginkább. Ezért is érdemes a cseresznye szezonban minél többet beszerezni belőle és feldolgozni télire. A cseresznye rendkívül jól fagyasztható, de számos más feldolgozása is nagyon kedvelt. Akár lekvár, szörp, befőtt is készíthető belőle. De nagyon kedvelt asztalt formája, illetve az utóbbi időben rendkívül kedvelt a kandírozott cseresznye is.

Az Aida cseresznye jellemzői

Az Aida június 10-16 között érik, a Lindával nagyjából egy időben.  Virágai középkésőn nyílnak. Jó pollenadói az alábbi fajták: Axel, Katalin, Kavics, Paulus, Petrus, Sándor, Stella, Sunburst, Van, Vera. Fája közepesnél gyengébb növekedésű, feltörekvő kúp alakú koronát nevel. Rendkívül bőven terem. A cseresznyefa betegségei közül elsősorban a blumeriellás levélfertőzés ellen igényel védelmet. Ajánlott a rendszeres metszése, mellyel a betegségek elsősorban megelőzhetők.

Aida gyümölcsei

Gyümölcsei nagy méretűek, melyek átmérője átlagosan 27-29 mm, a súlyuk 7-9 g körüli. Gyümölcse gömb alakú, mely a kocsánynál enyhén nyomott. Kocsányai középhosszúak. A gyümölcshéj sötétbordó színű, fénylő, közepesen vastag. Húsa sötétpiros, kemény állományú. Íze kellemesen édes-savanykás. Magja kicsi. Kiváló beltartalmi tulajdonságai, valamint nagyméretű gyümölcse miatt friss fogyasztásra, exportra és ipari feldolgozásra is alkalmas.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom