Acerola cseresznye

Az Acerola cseresznye más néven a Barbadosi cseresznye, mely valójában egy citrusféle. Az Acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában egyaránt. Rendkívül értékes gyümölcs, mely értékét elsősorban nagyon magas C-vitamin tartalma adja.

Acerola cseresznye jellemzői

Ez a növény Brazíliában őshonos citrusféle, mely akár öt méter magasra is megnövő, lombhullató fa. Leginkább a homokos, szárazabb talajt szereti, és egyáltalán nem bírja a hideget. Ugyanis a fagypont alatti hőmérsékleten hamar elpusztul. Mivel pedig a gyökérzete sekélyes, nem túl mélyre hatoló, ezért az erősebb szelektől is szükséges védeni.

Nagy termőképességű, bőségesen hozza átlagosan 1-2 cm átmérőjű, piros gyümölcseit. Alma formájú termése nagyon savanyú, de ízletes. A gyümölcs húsa puha, lédús, kellemes, kesernyés zamatú. Jellegzetes kesernyés íze a beérés előrehaladtával csökken. A gyümölcs elsődleges értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Ez a vitamin mennyiség azonban az érés során gyorsan csökken. Emiatt a kereskedelmi forgalomba hozandó gyümölcsöt zöld állapotban szüretelik le.

Barbadoszi cseresznye jótékony hatásai

A C-vitamin tartalma 100 g gyümölcshúsban kb. 2 g-ot tartalmaz, mely 10-40-szer magasabb, mint a narancs esetében. Ezen kívül bővelkedik még magnéziumban és káliumban, foszforban és kalciumban. Tartalmaz A- és B-vitaminokat, vasat és erős antioxidáns hatású polifenolokat. Ezek miatt az acerola fogyasztása szinte mindenkinek ajánlott.

Acerola javallatai:

  • immunerősítésre
  • felső légúti problémákra
  • gyulladáscsillapításra
  • lázcsillapításra
  • hasmenés ellen

Gyulladásgátló, vizelethajtó hatású. Jó hatású a vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint, reuma és tbc fertőzések esetében is. Brazíliában már régóta használják vérzés csillapítására és szíverősítésre is. Frissen préselt levéből fél csészényi naponta 2-3 alkalommal fogyasztva a lázat és a vérhast is gyógyítja.

Fogyasztása mikor és hogyan történhet?

Az acerolából leginkább C-vitamin tablettákat és bőrápoló szereket készítenek. Hazánkban leginkább tabletta formájában juthatunk hozzá. Bio boltokban, patikákban egyaránt elérhető, de megrendelhető webshopokban is. Készülhet belőle lekvár, szirup, kivonat, de aszalják, és őrlik is, az őrleményt gyümölcslébe vagy más italokba keverve lehet fogyasztani. Az acerola por könnyen oldódik, éhgyomorra fogyasztva, hatóanyagai szinte hamar a vérbe kerülnek, és kifejtik jótékony hatásaikat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom